Posty

Len, na zdrowie !

Obraz
W poprzedniej notce, o kwasach omega-3 i 6, wspomniałem o oleju lnianym. Jego właściwości zasługują na oddzielny artykuł. Dlaczego? Olej lniany jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który obok kwasów DHA i EPA, należy do grupy kwasów omega-3. Nasz organizm jest w stanie syntetyzować kwasy DHA i EPA z Kwasu ALA, jednak mechanizm ten nie jest zbyt wydajny. Dlatego zaleca się spożywanie ryb, jako najbogatszego źródła DHA i EPA. Przyjmuje się, że proporcje kwasów Omega-3 i 6 w naszej diecie, powinny wynosić 1:1. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka, proporcje te wynoszą statystycznie 1:10 (w USA – 1:14-25). Kwasy omega-3 i 6 pełnią kluczową rolę w regulacji systemu immunologicznego w naszym organizmie. Nadmierne spożycie omega-6, przy równoczesnych deficytach omega-3, zaburza jego pracę.   Co zawiera Olej lniany?     Składu oleju lnianego przedstawia się następująco: 14% - Kwas linolowy (LA, Omega-6), aż 58% - Kwas alfa-linolenowy (ALA,

Omega – o co tyle hałasu?

Obraz
Ostatnimi czasy w mediach wszelakich, dużo się mówi o kwasach tłuszczowych omega-3 i 6, oraz o ich korzystnym dla zdrowia działaniu. Temat podchwycili oczywiście producenci żywności, co owocuje istnym bombardowaniem informacjami o fantastycznych i korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach zdrowotnych ich produktów – głównie margaryn, jogurcików "na serce" i olejów maści wszelakiej. Czym właściwie są słynne omega-3 i 6? Są to organiczne kwasy, należące do grupy związków nazywanych wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Należą do tzw. NNKT – Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Ludzie i inne ssaki, mogą syntetyzować w organizmie niektóre nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, jednak kilku kwasów z grupy omega-3 i omega-6 nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć. Dlatego musimy przyjmować je z pożywieniem. Wbrew pozorom kwasy te nie stanowią pojedynczych substancji, lecz całą grupę kwasów Do kwasów omega-3 należą: kwas a-linolenowy (ALA) kwas eikozape

Anty-Rakowe pożywienie?

Czy istnieje pożywienie zdolne do niszczenia komórek nowotworowych? W naukowym światku zdania są podzielone. Prawie 40 lat temu, ówczesny prezydent USA Richard Nixon podpisał National Cancer Act, wypowiadając w imieniu Ameryki "wojnę" nowotworom. Program ten zakładał znaczne zwiększenie wydatków na badania w tej dziedzinie, co w rezultacie miało doprowadzić do odkrycia leku na raka. Prawie 4 dekady badań nad nowotworami i miliardy dolarów wydane na ten cel przyniosły wprawdzie skutek w postaci prawie 3-krotnego zwiększenia liczby "ocalałych" pacjentów (osób, które przeżyły ponad 5 lat bez nawrotu choroby - szacuje się, że w USA jest ich obecnie ok. 11 milionów, w Polsce 600 – 800 tys) w porównaniu do wczesnych lat 70'tych, jednak lekarstwa na raka znaleźć się nie udało. Obecnie, z roku na rok, wzrasta liczba osób cierpiących na nowotwory, mimo postępów w onkologi. Największym sponsorem badań nad nowotworami są koncerny farmaceutyczne. Ich przychody z ty

Witamina B12

Obraz
Witamina B12 jest jedną z najważniejszych witamin z grupy B. Jest także największą znaną biomolekułą - jedynym wykrytym jak dotąd związkiem metaloorganicznym, występującym naturalnie w organizmach żywych. Witamina ta jest jedyną substancją odżywczą, w której strukturze chemicznej występuje wiązanie metal-węgiel. Jej nazwa chemiczna to cyjanokobalamina lub kobalamina. Witamina ta uczestniczy w wielu kluczowych procesach i pełni kilkanaście istotnych funkcji w organizmie. Dlatego postanowiłem poświęcić jej co najmniej dwa artykuły. W części pierwszej znajdziecie ogólne informacje o jej funkcjach i problemach jakie powodują jej niedobory. Dowiecie się również o jej bogatych źródłach w pożywieniu oraz suplementacji. Wit. B12 uczestniczy w syntezie DNA i kwasów nukleinowych, wytwarzaniu czerwonych krwinek, oraz podziale komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej i białkowej. Ma wpływ na pamięć, koncentrację, dobre samopoczucie i aktywność organizmu. Jej prawidłowe

Słoneczna witamina D

Obraz
Witaminy są bardzo niedocenianymi substancjami. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich ważnej roli w naszym organizmie, jednak najczęściej nasza wiedza o nich jest bardzo mała, lub zgoła żadna. Ich właściwości są również niedoceniane we wspólczesnej medycynie – syntetyczne lekarstwa stawia się niestety ponad naturalnymi witaminami. Niniejszym rozpoczynam cykl artykułów o Witaminach :-). Witamina D jest jedną z najmniej docenianych witamin. Uważam to za duży błąd – o właściwościach witaminy D powinni wiedzieć wszyscy, ponieważ jest kluczową substancją potrzebną dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych, na które wystawiasz swoją skórę. Pewnie dlatego witamina D nie jest promowana w mediach – światło jest darmowe, więc koncerny farmaceutycznie nie mogą na niej zarobić :-). Liczne badania dowiodły, że jest niezwykle skuteczną bronią w walce z wieloma schorzeniami, na czele z wieloma rodzajami raka. Oto kilka ciekawych in

Hipokrates w grobie się przewraca

Obraz
Niejednokrotnie zastanawiałem się nad działalnością firm farmaceutycznych i ściśle z nią powiązanej, współczesnej medycyny. Przeciętny Kowalski jest obecnie agresywnie atakowany reklamą pigułek na wszystko. Będąc przeziębionym, zapisze się do doktora. Jego lekarz rodzinny w gabinecie ma "karteczki" z logiem firmy farmaceutycznej. Na ścianach wisi zegar i plakaty z reklamami konkretnych preparatów, czasem ma też fartuch z wyszytą reklamą jakiegoś leku/producenta. Oczywiście z gabinetu lekarskiego Kowalski wyjdzie z receptą na kilka specyfików, na które wyda średnio 30-100 zł. Przyjmuje się, że tzw. przeziębienie trwa statystycznie 7 dni, bez względu na to, jakie leki chory w tym czasie przyjmie. Nasz organizm ma doskonałe narzędzia do walki z tego typu przypadłościami, min. niepotrzebnie demonizowaną gorączkę :-). Dlaczego więc przeziębionemu Kowalskiemu wręcza się receptę na antybiotyki, których nie potrzebuje ? Dlaczego sugeruje mu się wydanie kilkudziesięciu złotych na

Zapomniane Zboża

Obraz
W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie w ostatnich dekadach dramatycznie spadło – są produkty pełnoziarniste, tzw. "Pełne Ziarna". Zboża w postaci pełnoziarnistej były podstawowym pożywieniem prawdopodobnie już od paleolitu. Twierdzi się nawet, że to dzięki zbożom ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Tego typu pożywienie można łatwo i długo przechowywać, jest niezwykle pożywne, proste w przygotowaniu do zjedzenia oraz stosunkowo proste w uprawie. Niestety, w drugiej połowie XX wieku spożycie produktów pełnoziarnistych zaczęło systematycznie spadać, ustępując miejsca produktom na bazie wysokooczyszczonej, białej mąki. A szkoda. Jeszcze kilkanaście lat temu głównym składnikiem naszych śniadań, obiadów i kolacji były właśnie pełne ziarna, głównie w postaci różnego rodzaju kasz i n