Krótka Ballada o Cukrze
Postanowiłem postraszyć was drodzy czytelnicy jeszcze troszkę :-). Moje ostatnie dwie notki nie należały do "przyjemnych" – niestety, postanowiłem kontynuować ten smutny ciąg informacji o trujących substancjach. Na przyjemne newsy zapraszam za jakieś 2 tygodnie, kiedy to ukończę mój mini-cykl artykułów o wyjątkowo szkodliwych substancjach dodawanych do żywności :-)
Dziś co nieco o cukrze, którego nadmierne spożycie zabija rocznie TRZY miliony ludzi na całym świecie. Pod pojęciem cukru kryje się wiele związków chemicznych (węglowodany), jednak arkanów chemii organicznej nie zamierzam wam prezentować :-)
Postanowiłem skupić się cukrach masowo stosowanych w przemyśle spożywczym, oraz na białym cukrze rafinowanym, w który to kilogramami zaopatrujemy się w sklepach – obecnym prawdopodobnie w 95% polskich cukierniczek ;-).
Cukry wysterują oczywiście naturalnie, we wszystkich owocach i warzywach. Są to cukry proste, takie jak Glukoza (cukier gronowy), Laktoza (występuje w mleku ssaków) czy Fruktoza (miód, owoce). Cukrem, który obecnie jest najczęściej spożywany przez ludzi jest sacharoza, w postaci Rafinowanego z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego, białego kryształu.
Jak działa Biały Cukier w Twoim organizmie?
Cukry występujące naturalnie, spożywamy wraz z innymi substancjami zawartymi np. W owocach – witaminami, enzymami itd, co pozwala naszemu organizmowi łatwo i szybko rozłożyć te substancje i dostarczyć tam, gdzie są potrzebne. Jako że biały cukier jest "wyprany" ze wszystkich innych substancji podczas rafinacji (jest czystą sacharozą), nasz organizm musi "pożyczyć" substancje potrzebne do trawienia cukru z innych tkanek. W ten oto sposób, spożywając biały cukier i jednocześnie nie dostarczając pozostałych składników potrzebnych do trawienia cukru, powoli wyjaławiamy swój organizm, doprowadzając tym samym do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier, wraz z solą kuchenną, jest zaliczany do tzw. Slow Poison – powolnych trucizn.
Tworzy on spustoszenie w układzie odpornościowym. Dowiedziono, że jest głównym winowajcą pojawienia się "epidemii" chorób takich jak:
Zwiększa również ryzyko wystąpienia chorób serca.
Większość z nas lubi słodki smak, szczególnie dzieci, ze względu na ich przyśpieszony metabolizm, ciekawość świata i aktywność – ich organizm potrzebuje węglowodanów jako szybkich zastrzyków energii. Jednak najgorszą rzeczą jaką możesz zrobić dla zdrowia swojego dziecka, jest zaspokajanie jego potrzeb żywieniowych zapychaczami opartymi na cukrze.
Ciąg dalszy nastąpi :-). Miłego, Niedzielnego popołudnia !
Dziś co nieco o cukrze, którego nadmierne spożycie zabija rocznie TRZY miliony ludzi na całym świecie. Pod pojęciem cukru kryje się wiele związków chemicznych (węglowodany), jednak arkanów chemii organicznej nie zamierzam wam prezentować :-)
Postanowiłem skupić się cukrach masowo stosowanych w przemyśle spożywczym, oraz na białym cukrze rafinowanym, w który to kilogramami zaopatrujemy się w sklepach – obecnym prawdopodobnie w 95% polskich cukierniczek ;-).
Cukry wysterują oczywiście naturalnie, we wszystkich owocach i warzywach. Są to cukry proste, takie jak Glukoza (cukier gronowy), Laktoza (występuje w mleku ssaków) czy Fruktoza (miód, owoce). Cukrem, który obecnie jest najczęściej spożywany przez ludzi jest sacharoza, w postaci Rafinowanego z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego, białego kryształu.
Jak działa Biały Cukier w Twoim organizmie?
Cukry występujące naturalnie, spożywamy wraz z innymi substancjami zawartymi np. W owocach – witaminami, enzymami itd, co pozwala naszemu organizmowi łatwo i szybko rozłożyć te substancje i dostarczyć tam, gdzie są potrzebne. Jako że biały cukier jest "wyprany" ze wszystkich innych substancji podczas rafinacji (jest czystą sacharozą), nasz organizm musi "pożyczyć" substancje potrzebne do trawienia cukru z innych tkanek. W ten oto sposób, spożywając biały cukier i jednocześnie nie dostarczając pozostałych składników potrzebnych do trawienia cukru, powoli wyjaławiamy swój organizm, doprowadzając tym samym do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier, wraz z solą kuchenną, jest zaliczany do tzw. Slow Poison – powolnych trucizn.
Tworzy on spustoszenie w układzie odpornościowym. Dowiedziono, że jest głównym winowajcą pojawienia się "epidemii" chorób takich jak:
- Cukrzyca
- Otyłość
- Próchnica
- Osteoporoza
- Hiper-aktywność u dzieci
- Osłabienie wzroku
- Przedwczesne starzenie
- Upośledzenie funkcji trzustki
Zwiększa również ryzyko wystąpienia chorób serca.
Większość z nas lubi słodki smak, szczególnie dzieci, ze względu na ich przyśpieszony metabolizm, ciekawość świata i aktywność – ich organizm potrzebuje węglowodanów jako szybkich zastrzyków energii. Jednak najgorszą rzeczą jaką możesz zrobić dla zdrowia swojego dziecka, jest zaspokajanie jego potrzeb żywieniowych zapychaczami opartymi na cukrze.
Ciąg dalszy nastąpi :-). Miłego, Niedzielnego popołudnia !
Komentarze